Wednesday, May 12, 2010

Tanjung Gelang HDR





....rasa lama sangat tak meng'edit' gambar nih...nak-nak lagi HDR...gambar ni di ambil semasa aku berada beberapa hari di Tanjung Gelang, Kuantan...tak ada apa perlu dibuat time nih selain memerhatikan kapal-kapal keluar masuk pengkalan......

additional HDR (jalan-jalan di Singapore)

16 comments:

creativeheart said...

terbaik kot.....
ajar aku HDR...
coz aku wat kasar kot...
xlembut...

crystalzerosix said...

ajar?xpandai sngt...
biasa aku buat...
utk gamba 'movin object' aku cuma pakai 1 gamba n ejas exposure kat lightroom then baru masuk photomatrix utk buat mapping...

kalau gamba statik(biasanya scenery) aku akan shoot 3 keping keatas (pakai tripod) dgn lain2 exposure (setting gmba dalam format RAW) then baru buat t/mapping kat p/matrix...tone mapping tu depend la camne style gamba kita nak...utk mahir t/mapping tu ah kita kena byk praktis smpai dpt style yg kita nak tu....camtu lah c/heart....
...yg aku bgtau ni kira basic utk hdr ah...aku pon xterer sangat hehe....

creativeheart said...

ok..... time kasih byk2...
sy try k.,.

muixxium said...

lawa..lawa..
yang no3. tu panorama mcm mana nak buat tu?
xpernah try lagi ni..

ѼdakulalaѼ said...

bijok doh nie...betol kate cikgu muix...hok no 3 tu wak gane gok?? bijok la napok..

crystalzerosix said...

hok gamba no 3 tu sy ambik 4 gambar berturut2...tp wat manual jah mugo D60 sayo xdok setup utk panorama...sayo ambik 4 keping gambar pahtu cantum dalam p/shop cs3 (file>automate>photomerge)...nok lagi kemah pakai tripod masa shoot sbb takut horizontal line xsama antara satu gmba dgn gamba yg lain...pahtu kena make sure antara satu gamba dengan gambar yg berikutnya bertindih sket...lagutu la sayo duk buat skalo2....

ѼdakulalaѼ said...

ok2...bijok2...mekaseh boh....

Farid Haron said...

memang stylo a bro! gambar yg akhir skali tu bro wat cmner? pakai wide ?

crystalzerosix said...

xpandai sngt word psl kamera bro hehehe...
tp gambar tu buat normal hdr...cuma more on godek kat t/mapping tu jer pastu buat finishing kat Lightroom...saje nak poyo dave hill...tp xberapa jd hehehe.....

zzkang said...

i dont really know how to admire HDR but i really like your 2nd pic...nice one!! :D

s h e e said...

subhanallah....chanteknyew...

MY said...

Found one book about how to do HDR.. nanti dah free sikit nak beli and try.. wahh.. semangat..

atahsaat said...

smpai skrg masih nak belajar tentang HDR ni. btw, menarik la gambr2 ni. :)

crystalzerosix said...

thanks bro atah,sy pun masih explore lg hdr nih...masih belum mantap n byk yg masih xmenjadi :)

ariff said...

me too...tiba masa nanti...insyaAllah...dapat sebiji DSLR..kan huh...leh la belajar

crystalzerosix said...

hdr xsemestinya pakai slr Lah...compact still bleh wat doh :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...